ALGEMENE PROJECTINFORMATIE ORI2.0
HET ORIËNTATIE2.0 TEAM
HOE WORDEN DE ORI2.0 GESPREKKEN INGEPLAND
FLOW GESPREKKEN
POP (Persoonlijk Ontwikkelingsplan)
BVS (Beroepsverkennende Stage)
ADMINISTRATIE
HOE REAGEER IK IN DE VOLGENDE SITUATIES?
Q&A
HULPBRONNEN VOOR DE ORI 2.0 COACH

Samenwerking VDAB – Het concept van Co-bemiddeling

(leestijd: 10 min)

Bij het begeleiden van werkzoekenden naar realistische jobdoelen handelen we vanuit de rol als partner van VDAB. Met andere woorden, VDAB vraagt aan ons om een stukje van hun opdracht mee te helpen ondersteunen met onze expertise om te zorgen dat klanten sneller en kwalitatiever geholpen kunnen worden.

Wat willen we daarmee zeggen?

We vormen een echt partnerschap met de VDAB bemiddelaar en werken samen naar een gemeenschappelijk doel: de klant bemiddelen naar werk. Als partner staan we dus niet alleen op ons eiland in het begeleiden van deze werkzoekenden. Het ORI2.0 traject kan je het best beschouwen als een stap binnen een groter geheel, waarbij de VDAB bemiddelaar als gids de klant van begin tot einde opvolgt.

Wanneer stuurt een VDAB bemiddelaar een klant door naar ORI2.0?

Een VDAB bemiddelaar heeft 3 maanden de tijd om samen met de klant een concrete stap naar een vacaturegericht traject te zetten. Wanneer blijkt dat de klant nood heeft aan oriëntering, maar de bemiddelaar zelf niet de ruimte heeft de klant hier voldoende in te ondersteunen, kan hij/zij de klant doorsturen naar ORI2.0. Doorheen dit traject blijft de bemiddelaar de klant opvolgen en wanneer het ORI2.0 traject afgelopen is gaat de bemiddelaar verder actief aan de slag met de klant, op basis van jouw POP.

Een doorverwijzing doen naar een partner is voor hen niet altijd gemakkelijk! Het vergt best wat vertrouwen om het dossier van de werkzoekende door te schuiven naar een partner en te hopen dat zij de werkzoekende verder begeleiden. De bemiddelaars dragen een onderdeel van hun kerntaak naar ons over, in de hoop om zo tot een nóg kwalitatiever resultaat te kunnen komen met hun klanten. Leveren wij hen een POP aan waar ze niet verder mee kunnen? Dan behalen ze zelf niet hun vooropgestelde doelstellingen. Het is dus cruciaal dat de POP die je opmaakt de bemiddelaar en klant samen vooruit helpen in hun parcours richting werk.

Daarom kiezen we, samen met VDAB voor een houding van co-bemiddeling!

Co-bemiddeling wil zeggen:

  • dat je een tandem vormt met de VDAB bemiddelaar
  • je communiceert regelmatig en open met de bemiddelaar over het verloop van het traject
  • je geeft een stand van zaken halverwege het traject zodat de bemiddelaar mee kan volgen en eventuele bijsturing kan vragen indien nodig
  • reken op de expertise en voorgeschiedenis van de VDAB bemiddelaar en de werkzoekende
  • vertrouw op je expertise en werk op maat van de noden van de werkzoekende en de voorgeschiedenis in zijn traject met VDAB (en/of andere partners)

Steun van de VDAB bemiddelaar

Co-bemiddeling wil ook zeggen dat de VDAB bemiddelaar jou kan ondersteunen indien een traject moeilijk loopt of een klant niet komt opdagen. In zo’n geval mag je de bemiddelaar steeds vragen om zelf ook contact met de klant op te nemen en/of deze bij hem/haar op kantoor uit te nodigen. De bemiddelaar kan de klant op rechten & plichten wijzen, en benadrukken dat het ORI2.0 geen vrijblijvend traject is.

Tips co-bemiddeling

  • Vraag tijdig feedback aan de VDAB bemiddelaar, om te toetsen of de jobdoelen die je met de klant voor ogen hebt in lijn liggen met de verwachtingen van de VDAB bemiddelaar. Het is namelijk de bemiddelaar die uiteindelijk op basis van jouw POP verder aan de slag moet gaan met de klant. Hoe sneller je erachter kan komen dat aan een bepaald jobdoelwit al een zekere historiek hangt, die het minder realistisch maakt, hoe beter. Je kan dan samen met de bemiddelaar bepalen welke (andere) koers je met de klant uit kan.
  • Een POP kan je beschouwen als een engagement van de klant naar de jobdoelen toe die jullie hierin bekomen. De bemiddelaar kan hiernaar teruggrijpen om de klant erop te wijzen dat hij/zij samen met jou akkoord is gegaan met een bepaald jobdoelwit en SMART-stappen.
  • Tegelijkertijd vormt een POP ook een legitimering van jobdoelen naar de klant toe, want door ze in de POP op te nemen, heb jij naar de klant toe aangegeven dat deze realistisch zijn. Een jobdoelwit dat volgens de bemiddelaar niet realistisch is, kan het verdere verloop van een traject dus belemmeren. Daarom is een goede en tijdige afstemming met de bemiddelaar belangrijk.

Co-bemiddeling, hoe doe je dat concreet?

Indien je met een vraag zit voor de bemiddelaar, je hebt het gevoel dat je vast zit met het traject, je wilt eens sparren, je hebt geen knelpuntberoepen als jobdoel en wilt aan bemiddelaar uitleggen hoe dit komt,… In deze gevallen pak je best je telefoon en bel je de bemiddelaar op. Indien je de bemiddelaar niet vast krijgt, kan je ook een mail sturen.

Indien je tijdens het traject de bemiddelaar op de hoogte wilt houden, of je wilt op het einde van het traject de bemiddelaar laten weten dat het traject is afgelopen en de POP is opgeladen (dit mag niet het eerste contact zijn met de bemiddelaar), dan doe je dit via notities in MLP. Op onderstaande screenshots wordt uitgelegd hoe je een notitie voor de bemiddelaar kunt toevoegen.

Bij verslaggeving vind je dus de notities, die al in het dossier staan, terug.

Wil je zelf een notitie toevoegen:

Belangrijk hierbij is om de notitie telkens te delen met de bemiddelaar (zie foto hieronder). De bemiddelaar zal in zijn dashboard zien verschijnen dat er een nieuwe notitie is toegevoegd en zo op de hoogte zijn.