ALGEMENE PROJECTINFORMATIE ORI2.0
HET ORIËNTATIE2.0 TEAM
HOE WORDEN DE ORI2.0 GESPREKKEN INGEPLAND
FLOW GESPREKKEN
POP (Persoonlijk Ontwikkelingsplan)
BVS (Beroepsverkennende Stage)
ADMINISTRATIE
HOE REAGEER IK IN DE VOLGENDE SITUATIES?
Q&A
HULPBRONNEN VOOR DE ORI 2.0 COACH

Contractuele verplichtingen

  • Arbeidsregime: elk arbeidsregime dat voor het beroep vereist is, wordt toegestaan
  • Thuisleren is niet toegestaan bij een BVS
  • Het stagebedrijf zorgt voor de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid
  • Vergoeding: De werkzoekende krijgt verplaatsingskosten en eventuele kosten voor kinderopvang terugbetaald van VDAB. Hiervoor is het belangrijk dat het bankrekeningnummer van de werkzoekende in VDAB ingevuld staat (standaard formule is dat dat nog leeg staat)
  • Risicoanalyse: De werkgever heeft de plicht om iedereen die taken uitvoert op zijn werkvloer op de hoogte te brengen van de risico’s van de werkvloer/werkpost en de preventiemaatregelen, nog voor er één taak is aangevangen. Bij ondertekening van het stagecontract moet de werkgever een werkpostfiche invullen. Hij mag hier zelf een eigen document voor gebruiken of het sjabloon van VDAB. De ondertekende werkpostfiche moet voor de aanvang van de stage worden doorgestuurd naar idpb@vdab.be
  • Alle persoonlijke beschermingsmiddelen zijn ten laste van de werkgever. (Stel, de stagiair moet tijdens de BVS een veiligheidsbril dragen om zijn taken uit te voeren, dan moet de werkgever een veiligheidsbril voorzien.)
  • Verplicht medisch onderzoek: Van zodra er één taak zou worden uitgevoerd in beroepen of sectoren waar een gezondheidstoezicht vereist is, zijn er twee opties:

1. Het medisch onderzoek verloopt via VDAB. Lees hiervoor Handleidingen Welzijn – Arbeidsongeval – Gezondheidstoezicht | VDAB Extranet. Je vraagt het onderzoek aan (VDAB betaalt de kosten) en moet wachten tot het ingepland wordt. Als de werkgever of partner hier niet op wil wachten, dan mag de werkgever of partner dit medisch onderzoek zelf bekostigen (deze kost kan niet teruggevorderd worden bij VDAB).

2. Het medisch onderzoek moet gebeuren vóór de start van de BVS. Voor de meeste beroepen is er geen medisch onderzoek nodig (tenzij de werkgever dit vereist). Wanneer bijvoorbeeld wel? Als je met voeding (bv keukenmedewerker) of met mensen (bv zorgkundige) werkt. Voor meer informatie: Handleidingen Welzijn – Arbeidsongeval – Gezondheidstoezicht | VDAB Extranet

Let op: Medisch onderzoek hoeft enkel bij een uitvoerende stage. Indien de stagiair louter zal observeren, is dit niet van toepassing. (Belangrijk om dit dus ook op je werkpostfiche te zetten.