DigTools_Wat is een scrum bord?

The Scrum Framework Poster

Gesimplificeerd is een “scrum bord” een veredelt “to do” lijstje voor samenwerking in groep. Dit is een concept dat in een Agile team gebruikt wordt wanneer er via de “scrum” aanpak gewerkt wordt naar een doel.

We gaan het Scrum proces even kort door de bocht toelichten:

Scrum is een manier waarop we iteratief (in kleine stukjes) werken aan ons project. Initieel wordt een overzicht aangemaakt van alles dat we willen uitvoeren doorheen de levensduur van het project (het backlog). Dan gaan we de meest relevante items uit dit backlog selecteren om eerst uit te werken. Dit vormt ons sprint backlog. We kunnen dit zien als een overzicht van taken die we moeten uitvoeren (“to do’s”) en hun huidige status (“to do”/”doing”/”done”). Bemerk dat een “sprint” een tijdsduur is (vaak 1-2 weken) waarin we ons project willen verfijnen door extra’s toe te voegen die geïntegreerd zijn met de reeds bestaande aspecten van de vorige sprint(s). Na elke sprint doen we immers een “sprint review” om de vooruitgang te bespreken en wordt er vaak een demo/werkende versie verwacht van ons product ((dit framework wordt vaak in software context gebruikt en men wil dan geen ‘bugs’ zien tijdens de demo)). Nadien bespreken we in de “sprint retrspective” wat er foutliep tijdens de sprint en wat we kunnen verbeteren in de volgende sprint. We halen dan nieuwe items uit het backlog en starten onze volgende sprint. Elke “iteratie” voegen we nieuwe zaken toe aan ons project en we kunnen telkens een werkende demo geven (vooruitgang merkbaar) terwijl we continu focussen op de meest belangrijke zaken om uit te werken.

Scrum toepassen in je les of opdracht

Stap 1: In stukjes verdelen:

Verdeel de opdracht of les in kleine, op zichzelf staande onderdelen. Je kan dit zien als onderdeel van de leerboom die je uitwerkt voor nieuw lesmateriaal, of je kan dit gebruiken als aanpak voor een opdracht die cursisten in groep moeten uitwerken. Als alle onderdelen voltooid zijn, verwacht je een bepaald resultaat. Dit is je product backlog (ook wel de To Do bucket genoemd).

Stap 2: De sprint plannen:

Bepaal vervolgens welke delen binnen een gegeven tijd af moeten zijn. Het kan zijn dat de opdracht over meerdere dagen verspreid is, dan is het zeker goed om te plannen wat er vandaag af moet zijn. Dit is de sprint backlog (vandaag is onze eerste sprint).

Stap 3: Ga aan de slag:

Taken worden vervolgens verdeeld over personen/teams en iedereen gaat aan de slag. Elke dag starten we met een “daily scrum” waarin we kort terugkoppelen wie waarmee bezig is en of er eventueel hulp nodig is. Hierdoor kunnen we snel inspelen op problemen die de goede aflevering van ons project kunnen tegenwerken.

Stap 4: Feedback en verder sprinten:

Na de sprint doen we een demonstratie van ons werk (wat hebben we geleerd of welk resultaat zijn we bekomen?). Ook bekijken we wat er fout is gelopen en leren we hieruit om de volgende sprint beter te kunnen aanpakken.

Stap 5: Einde:

Als alle sprints klaar zijn (en de product backlog dus leeg is) moet het project ten einde zijn gekomen. Het kan zijn dat we niet alle backlog items hebben kunnen uitwerken wanneer het project afloopt. Dat is oké. Zolang hetgeen we afleveren volledig op zich staat en werkt is dit voldoende. We verkiezen een product met twee features die werken over een product met vijf features die geen van allen werken. Gelijkaardig verkiezen we cursisten die twee dingen geleerd hebben over cursisten die zich haasten om vijf zaken te leren en geen van de vijf zaken uiteindelijk echt begrepen hebben/kunnen toelichten.

Meer informatie over scrum!

Maar wat is een scrum bord?

Het Scrum Bord is een overzicht van de vooruitgang die we boeken. We zijn met meerdere mensen bezig aan een project dat meerdere sprints beslaat. Welke items van ons sprint backlog zijn er reeds afgewerkt? Welke items zijn er lopende en wie is hiermee bezig? Wat is de eerstvolgende prioriteit om uit te werken?

Je kan hier een opdeling maken in hoeveel “buckets” als je zelf verkiest maar minimum voorzien we er liefst drie:

  1. Onze backlog
  2. Zaken waarmee we momenteel bezig zijn (iedereen slechts één taak tegelijk!)
  3. Zaken die afgerond zijn

Een eenvoudig scrum bord ziet er als volgt uit:

Mogelijke extra buckets kunnen zijn: “zaken die door iemand anders nagekeken moeten worden/proofreading/testing”, “zaken waarbij hulp nodig is/onverwachte problemen”, …