stap 3: focus op échte informatie

Echte informatie = die informatie die je niet vindt in kranten, tijdschriften, boeken of op internet maar die dingen die wij als mens tegen elkaar zeggen.

Veel werkgevers verspreiden hun vacatures nooit via de officiële kanalen. Deze vacatures worden ‘via via’ ingevuld. Het komt er voor jou dus op aan ook ‘via via’ deze vacatures op te sporen. Het is heel belangrijk dat je de mensen die je kent (jouw netwerk) laat weten dat je (ander) werk zoekt. Dit kan jouw kansen op werk verdubbelen!

Dit noemen ze ook wel: de verborgen arbeidsmarkt. Waarom blijven vacatures verborgen?

Het publiceren van een vacature kost tijd en moeite. Daarom kijken heel wat werkgevers eerst of ze hun vacature zelf kunnen invullen. Ze vragen bijvoorbeeld aan hun medewerkers of iemand zin heeft om de job uit te oefenen, bekijken de cv’s van kandidaten die spontaan solliciteerden of schakelen hun netwerk in om een kandidaat te vinden.

Jouw netwerk kan:

  • bedrijven kennen die personeel zoeken en informatie verschaffen die je niet in gepubliceerde vacatures vindt.
  • jou tips geven over hoe je nog meer vacatures kunt vinden.
  • jou helpen nog een beter zicht te krijgen op welk werk je echt graag wilt doen.

Omgekeerd kan jij ook andere mensen verder helpen door de informatie die jij hebt met anderen te delen. Jouw peers in dit traject zijn ook werkzoekend. Als werkzoekende bekijk je dagelijks vacaturessites, kom je op jobbeurzen, beschik je over een eigen netwerk,… deel die informatie met anderen.

What goes around comes back around. Wanneer je gefocust bent op geven, merk je dat je netwerk vanzelf (kwalitatief) begint te groeien. Want jouw peers kennen ook sollicitatiestrategieën en beschikken zelf ook over een netwerk. Je hoeft daarvoor niet dezelfde professionele richting uit te gaan of een job te zoeken in dezelfde sector.

De bronafbeelding bekijken