Testing procedures

Afhankelijk van de sector zullen bijkomende intelligentietests, persoonlijkheidstesten of concrete gedragsoefeningen afgenomen worden. Welke testen afgenomen worden hangt sterk af van de functie waarvoor je solliciteert. In deze les wil ik jullie vooral een aantal tools bieden die je kan gebruiken om je voor te bereiden op dergelijke tests overlopen.

Voorbeelden zijn:

  • Intelligentietests – algemene intelligentie en redeneervermogen
  • Verbale analogiĆ«n, syllogismen en abstracte figuren
  • Persoonlijkheidsvragenlijsten
  • Praktijksimulaties – vb: slecht nieuws gesprek, discussie, onderhandeling

De ene persoon vind het gemakkelijker dan de ander om dit soort van testen uit te voeren. Dat gegeven kunnen we niet veranderen. Als je op voorhand kan oefenen op dergelijke tests kan het je wel wat rust bieden. Er zijn een aantal sites waarop je kan oefenen en die geef ik je hier graag mee:

Op de Nederlandse website 123 vind je een ruim gamma aan gratis tests die je kan uittesten, zoals: assessments, klassieke IQ test of persoonlijkheidstesten.

Op intermediair vind je alvast een leiderschapstest en een conflicthanteringstest.

Op de website van lpt vind je vooral een zeer uitgebreide lijst aan assessments die je kan uittesten.

Ook op de website van VDAB vind je heel veel testen terug om uit te proberen.

probeer een heleboel gratis testen op assessment-training

Solliciteren bij de federale overheid doe je via selor. Zij bieden ook gratis hun testen aan zodat je je op voorhand kan voorbereiden. De testen van selor vind je hier terug. Hier vind je o.a. de zeer gekende: postbakoefening terug.