jezelf krachtig voorstellen met een elevator pitch

‘Stel jezelf eens voor’ is een veelgebruikte intro aan het begin van een sollicitatiegesprek. Makkelijk zat? Toch niet. Wie zich niet heeft voorbereid, praat vaak te lang en geeft teveel details. Resultaat: een onsamenhangend verhaal dat niet wordt gesmaakt door de potentiële werkgever.

De oplossing? Bedenk een elevator pitch!

Tijdens een ‘elevator pitch’ stel je jezelf zo interessant mogelijk voor, in hoogstens twee minuten. Dat is de tijd die je nodig hebt om tijdens een ritje met de lift indruk te maken op je gesprekspartner. Het principe is eenvoudig. Het vergt enkel wat voorbereiding, en oefening.

bekijk deze video met enkele tips over het maken van een elevator pitch.

Noteer voor jezelf de belangrijkste tips.

Opdracht 4.1

Ga aan de slag met je eigen elevator’s pitch. Hieronder vind je enkele vragen die je op weg helpen.
Let op: een elevator’s pitch hoeft niet lang te duren, 1 à 2 minuten is zeker voldoende.

Enkele vragen om je op weg te helpen:

  • Wie ben je? (naam, woonplaats, recente werkervaring…)
    Bv. Mijn naam is …, ik kom uit Antwerpen. Ik heb vijf jaar ervaring als pr-manager en webeditor.
  • Wat kan je? Wat heb je te bieden? (verwijzing naar werkervaring en je succeservaringen)
    Bv. In deze laatste job verstuurde ik de maandelijkse nieuwsbrieven, ontwierp ik flyers en stelde ik een volledig nieuwe website op voor het bedrijf (…).
  • Wat voeg je toe? Wat zijn je persoonlijke kwaliteiten of troeven? (maak dit zo concreet mogelijk, bv. link met succeservaringen, hobby’s…)
    Bv. Ik ben een ondernemend persoon. Dit is onder andere tot uiting gekomen in een aantal succesvolle online marketingcampagnes die ik heb opgezet.
  • Afsluit (bv. link naar de job waarvoor je solliciteert)

Wil je graag een voorbeeld bekijken ter inspiratie? Bekijk dan de het voorbeeld van een elevator’s pitch van Elvira Vlaskamp (verwerkt in een videoboodschap) hieronder.

Loop je vast? contacteer gerust je coach. Oefen je pitch met je medecursisten, voor de spiegel, met familieleden.. want hoe vaker je het doet, hoe vlotter en authentieker je deze kan brengen tijdens een gesprek.

Bijkomende tip: je pitch is niet alleen zinvol om jezelf te introduceren in een sollicitatiegesprek, het is ook handig om jezelf voor te stellen tijdens een netwerkevent (zoals een jobbeurs) of wanneer je op een feestje wordt gevraagd wat je doet. Als je werkzoekend bent dan roept de vraag: wat doe je? nogal wat vervelende gevoelens op. Ook hier kan je pitch een goede houvast bieden doordat je de focus legt niet zo zeer op je werkzoekend zijn maar op wat je competenties en op je toekomst.