VEERKRACHT TOOL 7: positieve psychologie en belemmerende gedachten uitdagen

Op een dag denken we enorm veel gedachten. En welke gedachten we hebben heeft invloed op hoe we ons voelen.

Stel je eens voor dat uw leidinggevende jou en jouw collega elke dag bijkomend werk geeft en jullie daardoor elke dag aan het overwerken zijn. Jullie maken dus dezelfde situatie mee op exact hetzelfde moment. En toch blijkt er een verschil te zijn in jullie reacties.

Jouw collega blijft glimlachen, voelt zich goed, lijkt vol energie de zaken aan te pakken, klaagt niet over de overuren…

Terwijl jij stress voelt, slecht slaapt, minder pauzes pakt om het werk af te krijgen,…

Hoe komt dit nu? Waarom gaat jouw collega anders om met de situatie dan jij?

De reden dat één dezelfde situatie andere gedragingen en gevoelens teweegbrengt, heeft te maken met onze eigen interpretatie van een situatie. Dr. Albert Ellis heeft dit proberen duidelijker te maken in het ABC-schema van RET (rationeel-emotieve therapie). Hij kwam tot het besef dat onze ideeën, gedachten overtuigingen vaak aan de basis liggen van onze negatieve gevoelens en als gevolg ons negatief gedrag. Onze energie blijven stoppen in het proberen te veranderen van de situatie kan nu meer en meer plaats maken voor het veranderen en aanpakken van onze eigen (vaak irrationele) gedachten gang.

Bekijk onderstaande video waarin dit geïllustreerd wordt:

Wat is nu het ABC-schema van RET?

  • A staat voor de gebeurtenis of situatie die we meemaken.
  • B zijn onze gedachten of overtuigingen, datgene dat we tegen onszelf zeggen
  • C omvat de gevoelens die hiermee gepaard gaan en het uiteindelijke gedrag dat we vertonen, al dan niet constructief

Hoe je denkt over een gebeurtenis, bepaalt dus hoe je je voelt en ook hoe je je uiteindelijk zal gedragen. Het veranderen van je denkpatroon (je overtuigingen, je houding en opvattingen) ligt ten grondslag aan het veranderen van je gedrag. Andere keuzes en interpretaties van situaties leiden tot andere gedragingen en ervaringen.

Je kan dus eens proberen de andere kant van de zaak te belichten. Alles heeft een licht kant en een schaduw kant. Hoe je denkt over de zaak (je gedachten) kunnen je belemmeren ( negatieve gevoelens en een bepaald gedrag uitlokken). Daarom noemen we dit ook ‘belemmerende gedachten’.

Je kan je gedachten bij een gebeurtenis aan de hand van een oefening onderzoeken. Vul dit formulier in bij gebeurtenissen waarover je je slecht voelde (triest, boos, gestresseerd, angstig,..)

Vind je het moeilijk om de andere kant te belichten? Vaak kan iemand anders je daar beter bij helpen. Vraag dus hulp aan een vriend, mede cursist, familie,…

Hier onder vind je alvast een ingevuld voorbeeld ter illustratie.