Introductie: Wat wil ik?

(leertijd: ongeveer 25 minuten)

Ondertussen heb je al een beter zicht op wie je bent en wat je allemaal kan. In het laatste onderdeel van deze module ga je aan de slag met de vraag ‘wat wil ik nu juist?’. Het antwoord op deze vraag zal je helpen om je persoonlijke puzzel te vervolledigen. Om te ontdekken welke loopbaan bij je past, is het belangrijk om te kijken wat jou motiveert om te gaan werken. Dit noemen we ook wel “drijfveren”. Drijfveren verhelderen zal je helpen om te bepalen waar je energie en voldoening uit haalt.

Bekijk alvast de introductievideo hieronder (instructietijd: 9 minuten):

Je kan een aantal opdrachten maken die je helpen om je drijfveren te herkennen. Bv.:

  • Je loopbaanankers in kaart brengen.
  • Je persoonlijke missie visie en/of “why” formuleren.
  • Je eigen persoonlijke “taartdiagram” tekenen om zichtbaar te maken welke impact de verschillende latente redenen om te werken hebben op jouw (heel persoonlijk) leven.

Het herkennen van je drijfveren is zinvol om…:

  • Te bepalen waar je energie en voldoening uit haalt.
  • Te bepalen wat je motiveert en waar je je met volle goesting kan op focussen.

Opdracht – Teken je eigen “taartdiagram” over de latente redenen om te gaan werken

Je zag in de instructievideo dat er heel “zichtbare” redenen zijn om te gaan werken, maar ook een aantal “latente” redenen (waarover we vaak minder bewust zijn).

Teken voor jezelf een persoonlijke “taartdiagram” dat weergeeft hoe zwaar de verschillende redenen doorwegen (dus zowel de zichtbare als de latente) om je tijd en energie te steken in “je loopbaan” en/of werk.

Richtvragen:

  • Wat is je tijd en energie waard? Dit is heel persoonlijk en kan individueel erg verschillend zijn.
  • Waarvoor kom je uit je bed elke ochtend? Wat drijft je om “erin te vliegen”?
  • Als je 8u per dag (en/of 40u per week) besteedt aan een werkgever, wat mag dit dan kosten/opleveren?
  • Wat heb je nodig om te functioneren? (als mens? als collega? als partner? als gezinslid?)
  • Als je een schaal zou maken van de verschillende redenen om te gaan werken: wat weegt dan het meeste door (om het wel of niet te doen)? In die context: waarover ben je eerder veeleisend en waarover ben je eerder meegaand?

Dieper gaan:

  • Wat betekent structuur voor jou? Hoe merk je dat er voldoende structuur is voor jou? Wat doet je daarin twijfelen?
  • Afwisseling: definieer “voldoende afwisseling” voor jou en je persoonlijke situatie. Wat geeft jou een gevoel van variatie? Wat geeft jou een gevoel van vast zitten? Wat geeft jou een gevoel van comfort?
  • Zingeving: wat geeft je zingeving? Wat geeft je het tegenovergestelde effect? Welke factoren zorgen voor een gevoel van zingeving in een professionele context en welke factoren vind je ook prima om te behouden voor je privésfeer?
  • Wat zijn zaken/factoren waarin je nog wil groeien, als mens of als professional? Wat heb je nodig om de lat voor jezelf hoger te zetten? Wat is je leerstijl?
  • Op vlak van identiteit/status, wat is belangrijk voor jou? Ten opzichte van jezelf? Ten opzichte van de ander? Definieer succes: wat is succes voor jou? Wat is falen voor jou?
  • Sociaal contact/interactie: ben je iemand die vooral energie krijgt van contact met anderen of kost dit jou vooral energie? Hoe voel je je over thuiswerk en werken op kantoor? Wat vind je van een landschapsbureau? Wat is de impact van een groot of eerder klein team op jou? Definieer een groot en/of een klein team.
  • Omgeving: in welke omgeving/context voel je je op je gemak en in welke soort omgeving/context klap je eerder dicht? Beschrijf de details.

Op basis van je antwoorden kan je nog een stapje verder gaan door een checklist “must haves and nice to haves” in te vullen (voor je loopbaan).

Opdracht – Eerste aanzet om checklist in te vullen

In onze loopbaan staan we soms te weinig stil bij wat we nu écht willen in onze job en wat niet. Dit zijn natuurlijk geen vragen die we onszelf elke dag stellen maar die wel interessant zijn om eens neer te pennen. In deze opdracht willen we jou even laten stil staan bij enkele “nice to haves” en “must haves” in je loopbaan. Wat zijn de “fundamenten” in je loopbaan en wat zijn “bijkomende leuke extra’s”? Deze helpen je om de vraag te beantwoorden over wat je energie geeft en wat je belangrijk vindt om in je loopbaan (gezond) te kunnen functioneren.

Kort woordje uitleg hierbij:

Veel mensen maken geen of weinig onderscheid tussen hun must haves en nice to haves. Hierdoor stellen ze zich ofwel te veeleisend op ten opzichte van de arbeidsmarkt en missen ze daardoor mooie kansen. Ofwel stellen ze zich net te weinig veeleisend op, waardoor ze de keuzes over hun werk vooral laten bepalen door de markt of door wat anderen hen aanbieden.

Met deze oefening is het de bedoeling dat je het evenwicht tussen die twee uitersten helder gaat krijgen.

Wanneer we spreken over je must haves dan bedoelen we je non-negotiables. Dit zijn de absolute minimumvoorwaarden waaraan je volgende job moet voldoen. Anders gaat het voor jou niet mogelijk zijn om te functioneren. Als je non-negotiables niet aanwezig zijn in je volgende job, dan gaan je batterijen heel snel leeglopen en is het heel moeilijk om je op een duurzame manier in te zetten voor die job.

Wanneer we spreken over je nice to haves dan bedoelen we de zaken die je leuk zou vinden om te hebben in je volgende job, maar als ze er niet zijn dan kan je wel nog normaal functioneren. Hieronder bevinden zich de zaken waarover je kan gaan onderhandelen met je toekomstige werkgever.

LET OP! Dé ideale job bestaat niet. Het is altijd ergens een compromis. Het evenwicht moet vooral goed zitten. In deze opdracht is het vooral belangrijk dat je voor jezelf bepaalt wat je “non-negotiables” zijn en of die zaken werkelijk essentieel zijn voor jou om in een werkcontext duurzaam te kunnen functioneren (lees: op lange termijn).

Wanneer we spreken over must haves dan gaat het over jouw absolute minimumvoorwaarden waaraan je job moet voldoen. Dit zijn de zaken die jij nodig hebt in een job om met goesting te gaan werken en die je energie geven. Zonder jouw must haves in een job zou je niet goed kunnen functioneren en is het moeilijk om je op een duurzame manier te kunnen inzetten.

Jouw nice to haves zijn dan de zaken die je wel leuk zou vinden in je job maar die geen absolute vereiste zijn. Als deze niet aanwezig zijn in je werk kan je wel nog normaal functioneren en je inzetten voor je job. Je kan deze bekijken als een leuke extra.

Enkele voorbeelden om je wat inspiratie te geven:

  • Autonomie
  • Flexibele werkuren
  • Cultuur in de organisatie
  • De typische sfeer die je leuk vindt onder collega’s: formeel of eerder informeel?
  • Manier van communiceren tussen de collega’s onderling
  • De leerkansen en opleidingen die worden aangeboden
  • Doorgroeimogelijkheden
  • De mate van werkdruk en verwachtingen rond uren
  • Regio waarin je werkt, woon-werk afstand

Case 1:

“Dit klinkt heel narcistisch (of om een Engelse term te gebruiken, self absorbed) maar ik geef heel graag complimenten en ik ontvang ze ook heel graag. Straffer nog, ik heb die complimenten, en meer specifiek, het heel specifiek benoemen (en dagelijks erkennen) van mijn successen/positieve eigenschappen nodig om te kunnen functioneren als mens. De (structurele) afwezigheid van lieve woorden en/of dagelijkse erkenning betekent voor mij (heel persoonlijk) het langzaamaan verwelken van “mijn zijn” en energie op de werkvloer. Wat betekent dit heel concreet voor mijn loopbaan? Een openfeedbackcultuur, waarin ruimte is voor persoonlijke complimenten, erkenning van mijn persoonlijke talenten/competenties (en de link daarvan naar de dagelijkse werkpraktijk) is een must-have voor mij om te kunnen functioneren in een bedrijf.”

Download de onderstaande checklist:

Noteer voor jezelf alvast 3 must haves en 3 nice to haves die je kan bedenken.

LET OP! Wees kritisch en plaats bij must haves enkel die dingen die absoluut noodzakelijk zijn voor jezelf om te kunnen functioneren (in een werkcontext). Bij nice to haves plaats je zaken die je leuk zou vinden om te hebben in je toekomstige job, maar zonder welke je ook kan functioneren.

Een voorbeeld: voor mij persoonlijk zijn 3 must haves in mijn job: vrijheid om mijn eigen agenda in te vullen (ten minste halftijds volledig zelf kunnen inplannen), vertrouwen op mijn expertise zodat ik mijn eigen lesmateriaal kan aanpassen, en open communicatie tussen de collega’s (gevoel dat “what you see is what you get” en als er iets gezegd moeten worden dat het ook meteen bespreekbaar wordt gemaakt). Voor mij zijn 3 nice to haves: een job dicht bij de deur, loon van min 2700€ bruto per maand, en extra vakantiedagen.

Vul nu voor jezelf al de eerste must haves en nice to haves in die je kan bedenken.