Competenties – slim werk vinden

In de introductievideo persoonlijke toolbox: wat kan ik kreeg je meer uitleg over wat competenties zijn.

Met deze 2 opdrachten laten we je in dit hoofdstuk nadenken over wat jouw persoonlijke competenties zijn. Je mag de antwoorden van deze opdrachten noteren in je trainingsbundel, of op een blanco papier.

Opdracht 5:

Wat zou je zelf benoemen als je drie belangrijkste competenties? probeert dit voorlopig te beantwoorden zonder bijkomende hulpmiddelen in te schakelen.

1.

2.

3.

Hoe moeilijk vind je dit te beantwoorden? Geef een score op 10.

Opdracht 6: competentierooster

In deze oefening is het de bedoeling dat je gaat zoeken naar mogelijke kerncompetenties, burn-out punten en opportuniteiten die je nog kan hebben en die potentieel interessant kunnen zijn voor je toekomstige baan.

Wanneer we competenties gaan benoemen is het belangrijk dat je breed blijft denken. Dus denk aan competenties die je hebt verworven in: je hobby’s, reizen, vorige jobs, sporten… en dus niet alleen aan competenties die je hebt verworven in je loopbaan.

Voor deze oefening gaan we een compentierooster invullen (zie afbeelding hieronder) Probeer per categorie minstens 3 competentie te benoemen.

Zoals je kan zien zijn er 3 categorieën van competenties afgebeeld op dit competentierooster met name:

  • KERNCOMPETENTIES = wat je goed kan EN graag doet, bezig zijn met deze competenties geeft je energie en voldoening, dit zijn je troeven (bv: training geven) (LET OP! het woordje EN in deze zin is heel belangrijk het gaat om zaken die je EN goed kan EN graag doet, bv: oriëntatietraining geven aan hoger opgeleide werkzoekenden, loopbaanadvies verlenen…)
  • BURN OUT GEVAAR = wat je goed kan maar niet graag doet (het kan zijn dat mensen je vaak vragen om deze dingen te doen omdat je het goed kan maar het uitvoeren van die zaken “zuigt je batterijen” leeg als je het te vaak moet doen, daarom noemen we dit burn out competenties. bv: plannen en organiseren, mensen vragen mij dit vaak omdat ik het goed kan maar ik doe het absoluut niet graag, dus ik moet erop letten dat in mijn takenpakket niet te vaak beroep wordt gedaan op deze competentie)
  • OPPORTUNITEITEN = doe je graag maar kan je nog niet zo goed, dit zou je ook wel groeipunten kunnen noemen of potentieel tot groei (bv: LinkedIn posts schrijven, ik schrijf super graag en het geeft me voldoening om dit te doen maar ik heb er nog niet zo veel ervaring mee en ik kan het eigenlijk nog niet zo goed, dit kan een groeipunt zijn, een opportuniteit waarin ik me verder kan verdiepen)

je mag bij het invullen van je competentierooster gebruik maken van deze inspiratie competentielijst: