Configuratie van WDS

In “Server manager” kiezen we voor “Tools” > “Windows Deployment Services”.

Je komt nu in het venster voor “Windows Deployment Services”.

Klik in het WDS scherm op  Servers >  JeServer.JeDomain.local .

Je krijgt een waarschuwing te zien dat WDS nog niet is geconfigureerd, kan aan de linkerkant, recht klikken op JeServer.JeDomain.local en selecteer dan “Configure Server”.

Nu zal de “Windows Deployment Services Configuration Wizard” opstarten.

Klik op “Next”. En in het volgende kan je kiezen tussen “Integrated with Active Directory” of een “Standalone server”. Om dat onze server in een domain staat kiezen we hiervoor  “Integrated with Active Directory”.

Als volgende moeten we de “Remote Installation Folder Location” opgeven, hier komen alle images te staan die we gaan maken, en zo via een netwerkboot kunnen installeren. Dit kan best op een aparte schijf worden aangemaakt. In dit voorbeeld is er een 2de hardeschijf aanwezig (X:\) in de server. Hier gaan we alle images gaan opslaan.

In het volgende scherm moeten we wat configureren in verband met de DHCP-server. Als we gebruik maken van een DHCP, dan moeten we beide opties aanvinken. “Do not Listen on DHCP and DHCPv6 ports” en “Configure DHCP options for Proxy DHCP”. Wij maken gebruik van een DHCP server dus vinken beide opties aan.

Als volgende moeten we de PXE opties gaan kiezen, we hebben de mogelijkheid om “Do not respond to any client computers”, nu gaat de WDS server op niemand reageren. “Respond only to know client computers”, dan gaat de WDS server enkel reageren op gekende computers reageren. En als laatste optie kan je kiezen voor “Respond to all client computers (Known and unknown)”, nu gaat de WDS reageren op iedere client computer die online komt in zijn netwerk.

Wij kiezen hiervoor “Respond to all client computers (Known and unknown)” zodat de WDS server gaat reageren op iedere computer die online komt in zijn netwerk.

Hierna gaat WDS zich configureren. En is deze klaar voor gebruik.

Nu zou je WDS management tool er zo moeten uitzien.

Het is nu tijd om een “Boot-Image” toe te voegen aan je WDS. Klik recht op “Boot Images” en kies voor “Add Boot Image”.

Je krijgt nu een Wizard scherm waar je de locatie van Boot.wim moet gaan zoeken. Deze Boot.wim staat op de orignele image van de Windows 10 installatie. Op de ISO-file in de map sources vind je de Boot.wim. We hebben de ISO van windows 10 gemount in onze virtuele Disk reader (D:\).

In het volgende scherm moet een naam ingeven voor deze boot image.

De boot image wordt nu toegevoegd aan je Boot images in de WDS server.