Installeren van Windows Server 2016

Zet je virtuele machine aan en er zal op het scherm volgende tekst verschijnen “Press any key to boot from CD or DVD …”, de installatie zal nu verlopen alsof die zou verlopen op een fysieke machine.

Kies in het eerste scherm de taal die je wenst te installeren (Neem hier English, dit maakt het gemakkelijker, later als je eventuele errors moet gaan opzoeken). De Time and Currency kan je kiezen wat je wil. Ook moet je de layout van je keyboard aanduiden welke je wil gebruiken op de server.

Klik hier na op Next

Language to install: English (United States / United Kingdom)
Time and currency format: Dutch (Belgium)
Keyboard or input method: Belgian (Period)

In het volgende scherm krijg je de optie “Install Now” of “Repair your Computer”. Bij een nieuwe installatie kies je voor “Install Now”, wil je onderdelen herstellen van je vorige installatie kies dan voor “Repair your Computer”. Wij kiezen hier nu voor een nieuwe installatie dus klik je op “Install Now”.

Als je gebruik maakt van een trail versie van Windows Server dan moet je geen Product key ingeven. Heb je een volledige versie dan ga je die product key in het volgende scherm moeten ingeven.

Nu zal hij vragen welke versie van de server je wilt gaan installeren. Wij kiezen hier voor “Windows Server 2016 Standaard (Desktop Experience)” dan krijgen we een desktop, anders ga je alles in command line (CLI) moeten doen.

Mogelijke versies

Windows Server 2016 Standaard
Windows Server 2016 Standaard (Desktop Experience)
Windows Server 2016 Datacenter [Als je een datacenter ISO hebt gebruikt]
Windows Server 2016 Datacenter (Desktop Experience) [Als je een datacenter ISO hebt gebruikt]

Nu ga je de “License Terms” nog moeten gaan goedkeuren, anders ga je Windows Server niet kunnen gaan installeren. “I accept the license terms” aanvinken en op “Next” klikken.

In het volgende scherm word er gevraagd welk type installatie je wilt gaan uitvoeren. Een “Upgrade” of een “Custom install”. Een upgrade ga je doen als je een oudere versie van Windows Server al op je computer staat. En Custom kies je als je een nieuwe Server wilt installeren. Dus we kiezen hier voor “Custom: Install Windows only (advance)”.

Nu krijg je de vraag op welke schijf je de installatie wilt gaan doen. Meestal is dit op “Drive 0”. Om dit een nieuwe installatie is gaan we ook nog een “nieuwe volume” moeten aanmaken. Selecteer daar om eerst drive 0 en klik daarna op “New”. Hier na krijg je de optie om je Size van de schijf te bepalen. In deze server zit een hardeschijf van 60 GB (61440 MB), ik behoud de hele schijf voor de installatie, dus kan ik gewoon op “Apply” klikken.

Nu kan je gewoon op Next klikken, de juiste partitie word automatisch geselecteerd. En de installatie zal beginnen.

Eens alle instellingen geladen zijn door de server, ga je zelf nog enkele instellingen moeten meegeven aan de server zoals het wachtwoord van de Administartor. Klik hier na op “Finish”. In tegenstelling tot Windows 10 Client kunnen we geen usernaam kiezen voor onze eerste gebruiker. Dit is bij server standaard Administrator