Wat is DNS ?

Op Internet worden Fully Qualified Domain names opgebouwd uit verschillende niveaus. De top level domain name .be wordt beheerd door DNS.BE. Elk top level domain (.be, .nl, .com, .edu, …) heeft zijn eigen beheerder. Wie welk top level domain beheerd, wordt bijgehouden in de root servers (ongeveer 10 machines in de hele wereld)

Elke top level domain name beheerder houdt bij welke provider(eigenlijk registrar) verantwoordelijk is voor een bepaalde domain name in de eigen DNS server. Een registrar is een instelling die het recht heeft om domain namen te registreren bij een top level domain beheerder. In de praktijk zijn de meeste internet providers ook registrars.

  1. De DNS server vraagt aan één van de rootservers (in dit geval 198.41.0.4) welke DNS server informatie heeft over het .org domein. Dat zal in dit voorbeeld 204.74.112.1 zijn.
  2. Aan de server 204.74.112.1 wordt vervolgens gevraagd in welke DNS server het wikipedia.org domein is geregistreerd. Dat blijkt op de machine met het IP-adres 66.230.200.16 te zijn.
  3. Tenslotte vraagt de DNS server het IP adres van nl.wikipedia.org aan de DNS server van wikipedia.org. Wanneer die een antwoord terugstuurt, kan de DNS server de informatie doorsturen naar de client

Sinds Windows 2000 wordt DNS niet alleen gebruikt om machines op Internet terug te vinden. De service speelt ook een belangrijke rol in het interne netwerk. Wanneer een machine een connectie moet maken met een server, wordt het IP-adres van de server opgezocht. Om dit mechanisme op een efficiënte manier te kunnen gebruiken, zullen machines zich zelf registreren in DNS. Wanneer ze online komen, zullen ze hun naam en hun IP-adres versturen naar de DNS die geconfigureerd is in de netwerkinstellingen.