CV: Tips and tricks

Onderwerp
Materials

Een recruiter spendeert ongeveer 10 seconden aan de eerste screening van je CV.  Daarna liggen de cv’s op stapels ‘ja’ en ‘nee’. Je moet dus op erg korte tijd een goede indruk maken. Daarom is het belangrijk dat je cv eruit springt, vlot leesbaar is en inhoudelijk sterk. Hieronder vind je enkel tips en tricks om een sterk CV af te leveren. 

Onder ‘materiaal’ vind je een meer uitgebreid document, voor wie meer achtergrondinfo wenst.

  1. Pas de inhoud aan op de vacature waarvoor je solliciteert. Afhankelijk van de vacature, ga je bepaalde vaardigheden, werkervaring, opleidingen… sterker naar voor laten komen. 
  1. Bovenaan je cv komt je voornaam en achternaam. Een titel zoals ‘curriculum vitae’ hoeft niet. 
  1. Gebruik een professioneel emailadres met een voornaam en een achternaam (niet: maaikepaardenlover@hotmail.com :-)). 
  1. Een foto toevoegen aan je CV, zorgt voor herkenning en maakt je CV persoonlijker. Bovendien kan je via een foto tonen dat je een professioneel voorkomen hebt. Een foto kan echter ook leiden tot vooroordelen. Daarom is het belangrijk dat je foto professioneel is. Zie dit als een pasfoto waarop je lacht. Vermijd een drukke achtergrond of een te donkere foto, en gebruik geen vakantiefoto’s.
  1. Bovenaan je cv is er ruimte voor een tekstje van 3-4 zinnen over jezelf: een samenvatting of persoonlijke doelstelling. Dit is de rode draad van je CV en bepaalt hoe de rest van je CV gelezen wordt. Wil je hier meer over weten, dan kan je het extra topic hierover, verderop in deze cursus, doornemen.
  1. Opleiding: plaats je meest recente opleiding van boven (= a-chronologische opbouw). Wees volledig: geef aan bij welke school/instantie en in welk jaar je gestudeerd hebt. Heb je een bachelor- of masterdiploma, dan is het toevoegen van je secundaire school niet noodzakelijk. 
  1. Werkervaring: Je cv is een samenvatting van de belangrijkste en meest relevante ervaringen. Niet al je ervaringen moeten op je cv. Heb je nog weinig ervaring? Ook vrijwilligerswerk, projecten en stages kan je toevoegen. Wees volledig (organisatie, locatie, taken en verantwoordelijkheden, data). 
  1. Vaardigheden: Vermeld je technische skills en talenkennis en geef het niveau aan. Dit kan via een meetschaal of in woorden (basiskennis – goed – zeer goed).
  1. Hobby’s, interesses en vrijwilligerswerk maken je CV persoonlijker. Zeker als je hobby’s je affiniteit met de sector aantonen is dit een goede toevoeging. Via vrijwilligerswerk kan je aantonen dat je relevante kennis en vaardigheden hebt opgebouwd.  
  1. Uiteraard is naast een goede inhoud, ook de opmaak van je CV heel belangrijk.  
  • Gebruik een duidelijk en professioneel lettertype 
  • Wees consistent (bv. Titels steeds met dezelfde opmaak) 
  • Wees kort en bondig, een CV van 1 of 2 bladzijden is ideaal
  • Gebruik bulletpoints  
  • Accentueer belangrijke zaken door ze vet te markeren 
  • Stuur je CV altijd in pdf-formaat door, niet in Word. Het is natuurlijk wel belangrijk om ook de Word-versie te bewaren, zodat je je CV steeds kan aanpassen naar je huidige situatie. 

Opdracht 2

Welke tips & tricks neem jij hieruit mee voor je eigen CV? Noteer er min. 3.

Volg tot slot nog deze korte quiz om jouw kennis van onze tips & tricks te testen!

Beantwoord de vragen in deze quiz om te kijken welke voorkennis je zelf hebt rond de do’s & don’ts voor een CV.

Op het einde kan je de goede antwoorden bekijken, door te klikken op ‘view questions’.

Wil je graag meer uitgebreide info over hoe je een goed CV kan opstellen, dan vind je die hier: Handleiding CV