HowTo_ergo: Slaap

Waarom is slaap belangrijk. Vind extra motivatie om goed te slapen in de volgende video:

Annelies Smolders is slaapexpert, ze ontkracht enkele clichés

1. Omgevingstips
a. Verlucht de slaapkamer geregeld en zorg voor een temperatuur van rond 16-18°C.
b. Zorg voor een goede kwaliteit van matras en hoofdkussen. De dikte en de stevigheid van de matras zijn afhankelijk van uw gewicht en lichaamsvorm. Het kussen moet de nekwervels goed ondersteunen. Gebruik lakens in natuurlijke stoffen. Vermijd knellende kleding in bed en draag geen nylon slaapgoed.
c. Zorg voor een rustige en comfortabele slaapomgeving. Slaap in een rustige, geluidsarme, donkere kamer. Draag in een rumoerige omgeving eventueel oordopjes. Verlicht de kamer ‘s ochtends direct bij het opstaan. Veel licht ’s morgens helpt onze biologische klok. Zorg omgekeerd ’s avonds voor het slapengaan voor gedempt licht.

2. Activiteiten:
a. Maak er een gewoonte van om alleen in bed te slapen en niet elke avond voor TV in slaap te vallen. Als u overdag een dutje wilt doen, doe het dan voor 15:00 uur ‘s middags en zorg ervoor dat het dutje niet langer is dan 45 minuten.
b. Uw activiteiten overdag beïnvloeden sterk uw nachtrust: zorg voor een goede afwisseling tussen inspanning en ontspanning. Dagelijkse lichaamsbeweging in de ochtend of vroege namiddag verbetert de slaap. Ga zeker niet sporten vlak voor het slapengaan, maar probeer te ontspannen voor het slapengaan: Geniet van een warm bad, luister naar ontspannende muziek, maak een avondwandeling… Ontspanningsoefeningen vlak voor u naar bed gaat, kunnen het inslapen bevorderen.
c. Vermijd TV, computerspelletjes, surfen op het internet, twitteren enz. vlak voor het slapengaan.

3. Eten en drinken:

a. Zowel honger als een volle maag kunnen u belemmeren om in slaap te vallen. Best is om 2 à 3 u voor het slapengaan niet meer te eten. Een lichte snack vóór het slapengaan kan de slaap wel bevorderen. 
b. Vermijd om grote hoeveelheden water te drinken in de avond om nachtelijk opstaan om te plassen te voorkomen.
c. Beperk ‘s avonds het gebruik van opwekkende stoffen zoals tabak, koffie, cola enz. Rook zeker nooit in bed. Wie ‘s avonds veel alcohol drinkt, zal wel sneller inslapen maar minder diep slapen en vroeger wakker worden.

4. Extra’s:
a. Ga zo veel mogelijk rond hetzelfde tijdstip slapen en sta rond hetzelfde uur op, ook in het weekend. Maar overdrijf niet: ga pas naar bed als u zich slaperig voelt, niet alleen omdat de klok zegt dat het bedtijd is.
b. Niet iedereen heeft acht uur slaap nodig. Slaap zoveel als nodig is om u de volgende dag uitgerust en fris te voelen. Het kan nuttig en leerzaam zijn om een tijdje op te schrijven om hoe laat u gaat slapen, hoelang u wakker ligt, hoe laat u opstaat, hoe uitgerust u de volgende morgen bent…
c. Neem uw problemen niet mee naar bed: zorg ervoor dat u ze op de ene of de andere manier buiten de slaapkamer houdt door er bv. over te praten of te schrijven.
d. Als u voelt dat u niet in slaap raakt, blijf dan niet piekeren, maar sta dan na een 20-tal minuten op en doe iets anders tot u slaperig wordt.