OPBOUW

Als je op ‘Nieuwe maken’ klikt komt jouw eerste kaart tevoorschijn.

KAARTEN – Verhaallijn-modus

Wat zijn kaarten?
In Sway-taalgebruik is een kaart een container die tekst, afbeeldingen en video’s bevat. Als u Microsoft PowerPoint eerder hebt gebruikt, zijn deze kaarten vergelijkbaar met ‘placeholders’, tijdelijke aanduidingen, binnen dat programma. In tegenstelling tot placeholders in PowerPoint, zijn deze kaarten in Sway ook beschikbaar als vooraf gemaakte groepen. We zullen deze functies in deze workshop verkennen.

Hieronder zie je een nieuwe aangemaakte Sway-kaart. Merk op dat er standaard, bij het aanmaken van een nieuwe Sway, een titelkaart beschikbaar is.

Nieuwe Sway aangemaakt.

Titel

De ‘Titel van uw Sway‘ wordt het onderwerp van uw presentatie. Je kan hier simpelweg de tekst selecteren en uw eigen titel ingeven. Merk wel op dat er heel weinig tekstopties onmiddellijk beschikbaar zijn. Ik kan de tekst in Bold zetten of in Italic, maar veel meer is hier niet mogelijk. Je hebt wel ook de mogelijkheid om aan de tekst een link toe te voegen.

Achtergrond

Links in de kaart zie je dat je eveneens de mogelijkheid hebt om een achtergrond toe te voegen aan jouw titelkaart. Als je daarop klikt komen een aantal mogelijkheden tevoorschijn aan de rechterzijde. Meteen worden al een aantal beelden voorgesteld die te maken hebben met jouw onderwerp. Als dit niet zo zou zijn, kan je altijd in het zoekveld de titel van jouw Sway-presentatie ingeven om beelden te vinden die dichter bij jouw onderwerp liggen.

Het beeld dat je wilt kan je dan gewoon naar het ‘achtergrond’-veld verslepen.

Je ziet dat hier ‘Alleen Creatieve Commons‘ aangeklikt is. Dit betekent dat de beelden die getoond worden licentie-vrij zijn en dus vrij gebruikt kunnen worden.

Als je nu op ‘Afspelen’ klikt zie je hoe jouw presentatie er tot nu toe uit ziet…

Je ziet dat hij de titel geplaatst heeft op een manier die Sway aantrekkelijk vindt. Je hebt hier wel nog controle over, maar dat zien we later in deze sectie.

Om terug te gaan naar de verhaallijn, druk je simpelweg op de ‘Esc’-toets (escape) van jouw toetsenbord.

Door het toevoegen van een beeld is ook het pictogram ‘Focuspunten toegevoegd aan het menu van jouw kaart. Dit kan je gebruiken om het beeld een andere kadrering te geven door het focuspunt op een andere plaats te zetten. Er gaat dan een nieuw venster open met het betreffende beeld.

Als u inhoud wilt toevoegen aan uw Sway, zoals tekst, afbeeldingen of video’s, klikt u op het pictogram ‘+‘ onder aan een bestaande kaart.

  • Text: deze kaarten hebben betrekking op tekstcontainers. Deze tab geeft de mogelijkheid koppen en teksten toe te voegen
  • Media: er zijn vijf kaarttypen in deze categorie, en dit zijn
    • afbeelding,
    • video,
    • audio,
    • insluiten,
    • uploaden.
  • Groep: er zijn weer vijf kaarttypes binnen deze categorie. Dit zijn
    • Automatisch,
    • Raster,
    • Vergelijking,
    • Stapel,
    • Diavoorstelling

U kunt tekst en afbeeldingen ook rechtstreeks naar de verhaallijn slepen. (Wees niet bang om te experimenteren, u kunt de volgorde van de inhoud op elk moment wijzigen en elke kaart naar wens aanpassen.)

Je kan nu beginnen nieuwe kaarten met beelden toe te voegen…

Je kan verschillende beelden, video’s e.a. selecteren en ze allemaal tegelijk, in verschillende kaarten toevoegen aan jouw Sway-project door op de knop ‘Toevoegen’ te klikken.

Je kan de kaarten, als ze geplaatst zijn in de verhaallijn nog simpel herordenen door ze naar de gewenste plaats te slepen.

Je kan ook aan de kaarten nog tekst toevoegen, gewoon of in de vorm van bullet-points.

Onze presentatie ziet er momenteel zo uit:

Je ziet ook dat ik een video toegevoegd heb en dat de ‘afspeel’-knop‘ onmiddellijk zichtbaar is.

Je kan ook het belang, de grootte van het beeld meegeven door te switchen tussen de volgende 3 pictogrammen als het beeld in jouw kaart geselecteerd is. Ik heb het onderstaande hier beeld groter gemaakt door het 3de pictogram te kiezen.

Het is eveneens mogelijk om een Tweet toe te voegen aan Sway

  • Ga naar de tweet die je wilt toevoegen.
  • Klik op het pijltje rechtsboven. Volgend scherm komt tevoorschijn. Kies hier ‘Embed Tweet‘ en kopieer de code door middel van de ‘Copy Code‘ knop.
  • Keer dan terug naar jouw Sway-presentatie en kies ‘Media’/’Insluiten’.
  • Plak de gekopieerde tekst in het veld ‘Plak hier de invoegcode‘. De kaart krijgt het Twitter-logo mee en de Tweet verschijnt als je de presentatie afspeelt.

Hetzelfde principe is mogelijk voor andere sociale media.

Behalve de beelden die Sway voorstelt, heb je ook nog de mogelijkheid om beelden te zoeken op andere diverse plaatsen, of om beelden op te laden die reeds aanwezig zijn in jouw OneDrive (MS) of op jouw lokale machine.

WAAR KAN IK DE JUISTE BEELDEN VINDEN?
Als je je gading niet vindt tussen de voorgestelde sites, zijn er nog verschillende andere plaatsen waar je online kan beginnen zoeken:
Unsplash
Gratisography
Morguefile
Pixabay
Stockvault
Pexels
Picjumbo
Pikwizard
Reshot

Merk ook op dat momenteel de tab ‘Verhaallijn‘ (links boven) geselecteerd is.

STIJLEN – INDELING

Om de indeling te veranderen gaan we naar onze ‘Ontwerp’-tab overschakelen en klik je op ‘Stijlen’.

Daar kan je beslissen of je een verticale presentatie wenst of een horizontale. Je kan ook kiezen om voor Dia’s te gaan.

Uw keuze voor de indeling kan een esthetische voorkeur vergemakkelijken of kan een specifieke functie ondersteunen.
Wanneer u een presentatie geeft, wilt u misschien de lay-out van de diavoorstelling gebruiken , waarbij u frame voor frame door de Sway beweegt. In deze lay-out kunt u inhoud groeperen om ervoor te zorgen dat deze op één dia past. Voor een meer klassieke leeservaring kunt u de verticale of horizontale lay-out gebruiken. Beide zijn geoptimaliseerd voor die ervaring en ze gebruiken scrollen in plaats van frame voor frame beweging.

STIJLEN

Sway biedt zeven kernstijlen die verschillen in de manier waarop inhoud wordt ingedeeld, in het gebruik van decorateurs, de behandeling van bijschriften van afbeeldingen en in het gebruik van kleur en texturen op de achtergrond.

De eerste rij biedt een unieke stijl, die afbeeldingsfilters, gedurfde en verfijnde titelbehandeling en achtergronden, een ingelijste beeldbehandeling combineert en links is uitgelijnd. Met deze stijl kunt u verschillende beeldbehandelingen verkennen die passen bij de sfeer van uw Sway.

De tweede stijl biedt een strak en elegant ontwerp, gecentreerde tekst en afbeeldingen en plaatst afbeeldingen onder elkaar.

De derde stijl maakt gebruik van geavanceerde titelbehandeling en achtergronden, een behandeling met een ingelijste afbeelding en is links uitgelijnd. In deze stijl worden afbeeldingen naast elkaar of onder elkaar geplaatst, afhankelijk van de beschikbare ruimte.

De vierde stijl biedt een modern ontwerpperspectief en biedt links uitgelijnde tekst. De afbeeldingslay-out is geoptimaliseerd om in de beschikbare ruimte te passen.

De vijfde stijl biedt een gedurfde ontwerpattitude, met een rijke verscheidenheid aan achtergrondtexturen, levendige decorateurs en een speels samenspel tussen de inhoud en de achtergrond. Afbeeldingen zijn op een niet-formele manier ingedeeld, waardoor deze stijl een persoonlijker gevoel krijgt.

De zesde stijl, geoptimaliseerd voor scenario’s met fotoalbums, biedt een schone maar verfijnde aanpak door eerst te focussen op gebruikersinhoud. Het centreert tekst en afbeeldingen in het midden en rangschikt de afbeeldingen automatisch in de best mogelijke rasterlay-out.

De zevende stijl biedt een expressief perspectief met speelse achtergronden, tekstachtergronden en decorateurs.

Maar je kan natuurlijk ook op ‘Aanpassen’ klikken en jouw kleurenpalet, typografie en patronen aanpassen.

Het vervolg van de cursus wordt gegeven vanuit een presentatie Sway, die je kan bekijken door HIER te klikken.