Bootstrap: Kleuren

Wanneer we een website bouwen merken we al snel op dat we kleuren op verschillende manieren kunnen gebruiken. We hebben tekstkleuren, achtergrondkleuren, kleuren die wijzigen wanneer je ergens over ‘hovert’.

Bootstrap werkt vanuit de idee dat je een beperkte kleurenset gebruikt voor een professioneel uitziende website. Er zijn bijgevolg kernwoorden ingebouwd die overeenstemmen met bepaalde kleuren: primary is bijvoorbeeld een (zeer herkenbare) blauwtint.

Naam Kleur Hexcode
PrimaryBlauw#0275d8
SuccessGroen#5cb85c
WarningGeel#f0ad4e
DangerRood#d9534f
InfoAqua#5bc0de
InverseZwart#292b2c
FadedWit#f7f7f7

Om een blauwe achtergrond te geven gebruik je de klasse .bg-primary. Om tekst een blauwe kleur te geven kan je in BS dus de klasse toekennen .text-primary. Bemerk wel dat niet alle kleuren in zowel tekst als achtergrond geplaatst kunnen worden (voorbeeld: Inverse en Faded).

We kunnen enkele van deze kleuren visualiseren. Maak een nieuw bestand aan kleuren.html en laad de Bootstrap CSS in. Plaats volgende code binnen het body element om vierkantjes van 30px op 30px te genereren met als achtergrond enkele van deze Bootstrap kleuren.

<style>
      .squarediv {
         width: 30px;
         height: 30px;
 
         border: 1px solid black;
      }
   </style>
 
   <div class="container">
      <h2>Hello Bootstrap</h2>
      <div class="d-flex">
         <div class="bg-primary squarediv"></div>
         <div class="bg-info squarediv"></div>
         <div class="bg-success squarediv"></div>
         <div class="bg-warning squarediv"></div>
         <div class="bg-danger squarediv"></div>
         <div class="bg-light squarediv"></div>
         <div class="bg-dark squarediv"></div>
      </div>
   </div>

Het resultaat is dit:

Bemerk dat we hierbij ook een eigen CSS klasse hebben gebruikt (squarediv) dit is geen enkel probleem, je moet enkel oppassen dat je de BS klassen niet onbewust tegenspreekt of overschrijft. We komen straks nog terug op de klassen .container en .d-flex.

Bemerking: Hover Effect

Als de tekst (die je via een BS-klasse inkleurt) een link (anchor-tag) is dan wordt hier automatisch ook iets een donkerdere tint op toegepast als bijkomende hover effect. Handig toch!

The Big Picture

Je ziet onmiddellijk dat de kernwoorden voor kleuren terugkomen in meerdere klassenamen. Zowel tekst als achtergrond werken met de kernwoorden primary, danger, …

Verder zie je ook deze klassen ook andere herkenbare kernwoorden bevatten. Zo bestaan .text-primary, .text-warning en vele anderen als klassen om aan te geven dat je een welbepaalde kleur moet gebruiken voor tekst; terwijl .bg-primary, .bg-warning etc voor achtergronden (background) hetzelfde doen.

Eens je hier op let wordt het plots een pak makkelijker om de syntax van BS te begrijpen:
Er zit een duidelijke logica en structuur achter!

Eigen Bootstrap Code Compilen

Als je je eigen Bootstrap code compiled kan je voor deze kernwoorden andere kleuren opgeven.

Concreet kan je de ongecompileerde bestanden van BS bekomen waarbij er vele variabelen zijn samengevoegd in een bestand.
Je kan dan de waarde van de variabele aanpassen om te zeggen dat je als primaire kleur bijvoorbeeld een andere blauwtint verkiest.
Nadien kan je deze ongecompileerde bestanden laten verwerken naar een “eigen” Bootstrap CSS bestand met jouw voorkeuren.

Dit valt uiteraard buiten het bestek van onze introductieles over Bootstrap.