Introductie opportuniteiten: arbeidsmarktanalyse

(gemiddelde leertijd: ongeveer 30 minuten)

In de vorige lessen heb je jouw belangrijkste drijfveren in kaart gebracht (loopbaanankers, latente redenen om te werken, belangrijkste waarden, energiegevers,…) en jouw “must haves” en “nice to haves” gedefinieerd. Tot nu toe heb je dus vooral de focus gelegd op introspectie. In de volgende stap gaan we de verbinding zoeken met de arbeidsmarkt (= interactie van vraag en aanbod van werkkrachten). Om te bepalen welke loopbaan bij jou past, is het immers ook belangrijk om te onderzoeken welke vraag er is naar wat jij in je rugzak hebt, en wat je dus kan aanbieden op de arbeidsmarkt.

Start alvast met het bekijken van deze introductievideo (instructietijd: 9 minuten).

Een belangrijk onderdeel van je loopbaanreis bestaat uit het onderzoeken of bepalen waar je op de arbeidsmarkt terecht kan met jouw rugzak aan interesses, kwaliteiten, competenties, drijfveren,… Het is dus nuttig om “de kaart” zichtbaar te maken.

Voor we verdergaan met het volgende stukje in dit verhaal, herhaal ik nog even de sleutelconcepten uit bovenstaande video:

  • Er zijn verschillende definities over wat de arbeidsmarkt is. Wij hanteren, kort samengevat, deze definitie: de arbeidsmarkt = de interactie tussen vraag en aanbod van werkkrachten waarbij de prijs (loon) wordt bepaald door de verhouding van vraag en aanbod.
  • We kunnen de arbeidsmarkt opdelen in de ruime en de krappe arbeidsmarkt.
  • In de ruime arbeidsmarkt zijn er veel mensen die deze job kunnen uitvoeren, waardoor er minder vraag is dan aanbod. Dit bepaalt voor een deel hoe sterk jouw positie is in de arbeidsmarkt. In een ruime arbeidsmarkt zal jouw positie minder sterk zijn dan in een krappe arbeidsmarkt.
  • Wanneer we spreken over een krappe arbeidsmarkt, hebben werkgevers minder keuze voor datgene waar zij nood aan hebben. Als jij aanbieder bent op een krappe arbeidsmarkt, zal je een sterkere positie innemen.
  • Bedrijven en sectoren zijn geen statisch gegeven en net zoals de economie ondergaan zij veranderingen doorheen de tijd. De complexiteit op de arbeidsmarkt is voornamelijk te wijten aan het feit dat alles snel verandert. We noemen dit ook wel een VUCA-arbeidsmarkt.
  • In deze VUCA-arbeidsmarkt is het belangrijk dat je kan inspelen op deze veranderingen. Omwille van de complexiteit die de arbeidsmarkt met zich meebrengt, willen we jou in deze module enkele handvaten meegeven zodat je de bomen door het bos kan blijven zien. We tonen jou waar je de informatie kan vinden die jij nodig hebt om de juiste keuzes te kunnen maken in je loopbaan.

Om je te ondersteunen in het zichtbaar maken van jouw arbeidsmarkt-“kaart”, gebruiken we opnieuw een handige overkoepelende methode, namelijk de tabel: opdracht arbeidsmarkt.

opdracht: arbeidsmarkt, kan je hier alvast downloaden:

Dit is een document dat je kan helpen bij het structureren van de informatie die je zal ontdekken in je arbeidsmarktanalyse. Vul in de eerste kolom ALLE jobdoelwitten/jobs (1 jobdoelwit per rij) in waar je nog over piekert of die je nog overweegt om te doen.

LET OP: Je hoeft je in deze fase voorlopig nog geen zorgen te maken of de jobdoelwitten realistisch zijn of niet. Dat gaan we onderzoeken in de arbeidsmarktanalyse. Het doel van deze oefening is om een aantal van die jobdoelwitten actiever/gerichter na te jagen en een aantal andere misschien los te laten. Door deze oefening kan je hier mogelijk een meer geïnformeerde beslissing rond maken.

Met deze oefening kan je alvast objectief in kaart brengen hoe de arbeidsmarkt van vandaag is met betrekking tot je droomjob(s). Wil je graag begeleider worden van jongvolwassenen? Weet dat je dan zal moeten vechten tegen een aantal trends die vandaag de dag een job als begeleider bemoeilijken. Alles kan (of in ieder geval, er is heel veel dat kan), het is een kwestie van weten waar je aan begint. Maak het heel concreet op papier en dan kan je nadien acties koppelen aan je doelen.

Zoek je nog bijkomende inspiratie om jobdoelwitten te formuleren? Klik dan alvast door naar de volgende topics.