Introductie op belang van netwerken

“Je bent wie je kent”

We merken dat heel wat mensen zeer weinig gebruik maken van hun bestaand netwerk. Nochtans…

Als je de juiste mensen kent, kan je ver komen. Netwerken is dé manier om een nieuwe job te vinden, klanten te vinden en goed op de hoogte te blijven. Want twee personen weten (en kennen) meer dan één. Maar: wat is netwerken? Hoe doe je het? En wat moet je wel en niet doen?

Bekijk alvast deze korte video met de 4 kernbegrippen over netwerken:

Opdracht 1:
Welke zijn de 4 kernbegrippen van netwerken die je hebt gehoord in deze video? Noteer ze in je trainingsbundel.

Onervaren netwerkers maken dus vaak een denkfout. Ze vragen zich namelijk af wat een ander voor hen kan betekenen, in plaats van omgekeerd. Maar zo werkt netwerken niet. De eerste stap is dan ook jezelf af te vragen wat jij voor anderen kunt betekenen. Wat zijn de vragen en wensen van de andere persoon? Let hier goed op tijdens een gesprek. Je kan ook zelf mensen met elkaar in contact brengen, wanneer je denkt dat ze elkaar misschien kunnen helpen. Deel informatie, en stuur interessante artikelen en links door. Geef een tip over een boek dat interessant kan zijn voor die persoon.

Opdracht 2:
Denk na over wat je te bieden hebt aan je netwerk. Beantwoord volgende vragen in je trainingsbundel:

  • Noem één of enkele positieve eigenschappen of talenten waarover je al vaak complimenten gekregen hebt van vrienden, familie, collega’s, …
  • Bedenk 3 personen in je netwerk, die je kan helpen met deze talenten. Je hoeft de namen niet op te schrijven. Belangrijk is dat je beschrijft hoe je deze persoon kan helpen

Een netwerk hebben is heel waardevol. Jouw netwerk is jouw ‘sociaal kapitaal’. Investeer in de mensen in je netwerk. Zo investeer je in je sociaal kapitaal.

Je kan heel veel connecties maken in je eigen netwerk. Dit zie je in deze afbeelding:

elke persoon kent offline (dus exclusief sociale media) gemiddeld 30-300 mensen die elk ook nog eens zo veel mensen kennen.
Online (via LinkedIn of Facebook) ken je gemiddeld 250 personen die telkens ook nog eens gemiddeld 250 mensen kennen die elk ook nog eens 250 mensen kennen… dit komt neer op potentieel ongeveer 17 miljoen connecties die je kan maken in je eigen netwerk!

Nu je weet wat het belang is van netwerken, blijft de grote vraag over… hoe begin je eraan?

Zomaar bij iemand polsen of deze een job of ingang voor je heeft, heeft weinig zin. Dat is niet concreet genoeg. En… zoals we hebben besproken, netwerken is een wisselwerking…

Probeer heel duidelijk en concreet aan te geven hoe de andere persoon je kan helpen.

Stel: je bent op zoek naar een job en wilt je netwerk daarvoor gebruiken. Voordat je mensen gaat benaderen is het belangrijk dat je in kaart brengt wat je wilt en wat je kunt. Wat voor job zoek je? In welke branche? Bij wat voor soort bedrijf? Waar loop jij warm voor? Wat heb je te bieden aan de ander? (dit hebben we gedaan in dag 1 en dag 2)

In het volgende topic zal je je eigen netwerk in kaart brengen en geven we concrete tips over hoe je je netwerk verder kan uitbouwen en onderhouden.