Focus op competenties

Naast je zoektocht te richten op functietitels , kan je je zoektocht naar een nieuwe job ook vorm geven door te focussen op je competenties. Een tool dat je hierbij kan helpen is de beroependatabank Competent.

Denk hierbij opnieuw aan de competenties die je hebt ontdekt in de 1e workshop. Je kan met die competenties bijvoorbeeld in competent gaan zoeken welke jobs erbij passen. Of kijk eens naar de beroepsresultaten uit je RIASOC-test. Misschien zag je op eerste zicht geen jobs in die lijst die echt je ding waren maar als je die beroepen eens intypt op competent ontdek je mogelijk een aantal verwante beroepen die interessant kunnen zijn of krijg je inzicht in aantal herkenbare competenties die ook in andere beroepen handig kunnen zijn.

Op die manier ontdek je via competenties misschien jobs waar je nog niet eerder aan had gedacht. In de volgende oefening gaan we hiermee aan de slag.

Via deze link vind je alvast informatie over wat competent juist is en wat je er allemaal mee kan ontdekken.

In de volgende opdracht gaan we zoeken via competent, niet enkel op basis van functietitels maar ook op basis van je compenties, interesses, kwaliteiten.

opdracht 5: zoekopdracht beroependatabase competent

ga naar competent door hier te klikken

zoek eerst 1 van je jobdoelwitten op in de zoekbalk bv: coach

Je ziet dat competent me de resultaten geeft die overeenkomen met mijn zoekopdracht, dit zijn opties die passen bij mij keuze coach. Deze opties zijn aan elkaar gerelateerd.

Ik klik op: coach persoonlijke ontwikkeling en welzijn (omdat het dichtste aansluit bij mijn gekozen jobdoel), kies voor jezelf die job die het beste past bij je wens.

Als er verwante beroepen zijn dan krijg ik die hier te zien. Daarnaast krijg ik een overzicht essentiƫle competenties om de job uit te oefenen, optionele competenties, soft skills en alternatieve namen voor hetzelfde beroep.

Doe deze oefening met min 1 – max 3 van je zelf gekozen jobdoelwitten (zie opdracht arbeidsmarkt) noteer voor jezelf: de synoniemen (verwante beroepen) die je interesseren en waarmee je kan zoeken, vergelijk je persoonlijke toolbox (competenties, kwaliteiten..) met wat je moet kennen en kunnen om deze beroepen te doen.

Dit is 1 van de manieren waarop je kan zoeken op competent maar niet de enige, je kan verder nog zoeken op: competenties.

Hoe doe je dat? ga terug naar “start” door bovenaan op “start” te klikken.

Naast het woordje beroepen in de zoekbalk zie je een pijltje. Als je daarop klikt kan je de optie competenties kiezen. Geef een van je competenties in, bijvoorbeeld: advies geven


ik krijg als resultaat een overzicht van competenties die te maken hebben met mijn zoekopdracht:

klik op het blauwe pijltje naast de competenties om meer info terug te vinden over gedragsindicatoren en kennis verbonden aan die competenties

Tenslotte kan je ook nog zoeken op interessegebieden en sectoren.

experimenteer gerust met de verschillende opties.

Kies nu een 5 tal compententies en/of alternatieve namen om mee te gaan zoeken, noteer voor jezelf de jobdoelwitten die je nog kunnen interesseren.