Opdracht 1: Must haves en nices to haves (H)

Het is belangrijk om bij je zoektocht naar werk een goed verschil te maken tussen ‘must haves’ en ‘nice to haves’.

  • “Must haves” zijn zaken die absoluut belangrijk zijn voor je volgende job. Als ze niet aanwezig zijn, is het voor jou heel moeilijk om je goed te blijven voelen in de job.
  • “Nice to haves” zijn zaken die je leuk vindt in je job, maar als ze afwezig zijn, kan je nog steeds wel goed functioneren in de job. Dit zijn de zaken waarover je op lange termijn zou onderhandelen met je toekomstige werkgever.
Ja, Checklist, Een Vinkje, Check, Selectievakje, Lijst

Veel mensen maken te weinig onderscheid tussen hun must haves en hun nice to haves. Daardoor zijn ze soms té veeleisend voor een nieuwe job, en missen ze mooie kansen. Of ze zijn net te weinig veeleisend, en kiezen iets wat ze niet kunnen volhouden

Na deze oefening weet je wat het evenwicht is tussen jouw must haves en nice to haves.

Stap 1: Klik op deze link. Vul onderstaand Google Forms document in:

Link naar Google Forms

Stap 2: Beantwoord volgende vragen in jouw trainingsbundel

  • Wat zijn jouw 5 belangrijkste ‘must haves’: 5 zaken die je héél belangrijk vindt voor je toekomstige job (bv. dagwerk, een job met veel autonomie, een job dicht bij huis…)
  • Wat zijn jouw 5 belangrijke ‘nice to haves‘: 5 zaken die je ook belangrijk vindt in jouw toekomstige job, maar die niet ‘cruciaal’ zijn (bv. het zou fijn zijn als ik dicht bij huis kan werken, als ik een goed loon zou krijgen. Maar als dit in het begin niet zo is, zou ik dit niet erg vinden).
    Je kan hiervoor zaken kiezen uit de lijst in het Google Forms document, of zelf dingen opnoemen waar je aan denkt.