Maak een Vision Board om je visie te visualiseren

‘Ik had een duidelijke beeld in mijn hoofd over hoe mijn lichaam er uit moest komen te zien. Het beeld was er, ik hoefde er ‘alleen nog maar in te groeien’. Hoe meer ik me identificeerde met dat beeld en hoe harder ik werkte, hoe meer ik dat fictieve beeld werkelijkheid zag worden. Visualisatie is een mentale truc, het werkte precies hetzelfde in mijn politieke carrière als bij het bodybuilden. Wat je doet is dat je een beeld van jezelf maakt over wie je wil zijn. Leef vervolgens alsof dat beeld al werkelijkheid is geworden.

– Arnold Schwarzenegger

Je hebt mooie doelen en een visie over waar je naartoe wil in je loopbaan, maar daarmee sta je nog niet in je dagelijks leven waar je wilt staan. Volgens onderzoek blijkt ‘visualisatie’ de kortste weg te zijn op het gebied van je leven veranderen. Zowel bekende als onbekende succesvolle mensen passen het dagelijks toe. Denkkracht is een belangrijk middel om te bereiken wat je wil.

‘Diegene die denkt dat hij iets kan en diegene die denkt dat hij iets niet kan, hebben meestal allebei gelijk.’

– Conficius, Chinese filosoof

Wat is visualisatie?

Visualiseren kan je zien als het denken in beeld, waarmee je gedachten gaat vertalen naar beelden (zoals een duidelijke visie bijvoorbeeld). Onze hersenen maken namelijk geen onderscheid tussen wat je met je ogen open of met je ogen dicht ziet. Ook maken ze geen onderscheid tussen wat je actief doet of wat je jezelf in gedachten ziet doen.

Door middel van visualisatie motiveer je jezelf en zorg je voor richting in het leven. Het duwt je vooruit en het geeft je hersenen signalen over hoe je iets zou kunnen ervaren. Hierdoor wordt het onderbewustzijn gemanipuleerd. Van alle handelingen die je op een dag doet, zijn er 95% onbewust. Dit maakt je onderbewustzijn tot een enorm krachtig instrument. Na het beëindigen van een visualisatie kan je dus, zelfs zonder dat je het beseft, al dichter bij je doelen staan.

Verschillende studies hebben aangetoond dat het denken aan een activiteit bijna hetzelfde effect heeft als de activiteit uitvoeren. Dezelfde hersengebieden worden geactiveerd tijdens de visualisatie. En ja hoor, visualiseren kan iedereen. Zelfs als je niet zo visueel bent ingesteld. Een heel concreet voorbeeld daarvan is piekeren. We doen het allemaal en vaak veel te veel. Tijdens het piekeren visualiseer je vooral negatieve scenario’s. Je kan dit ombuigen naar positievere visualisaties die overeenstemmen met je visie en je doelen.

Het visualiseren van je doelen lukt het best vanuit een ontspannen toestand. Alleen dan kan je door je angsten en andere belemmeringen doordringen tot je onderbewuste. Alleen dan slaan je hersenen de gedachte op alsof het een echte herinnering is.

In dit hoofdstuk gaan we aan de slag met een laagdrempelige methode die je alvast een “voorproefje” geeft van het visualiseren van je doelen, namelijk: de Vision Board.

Wat is een Vision Board?

Een Vision Board is een manier om je dromen/doelen visueel te maken. Op je vision board verzamel je inspirerende beelden, foto’s, tekeningen, woorden of ‘quotes’ die een connectie maken met je doelen.

In de vorige modules maakte je al een mindmap. Je zou de mindmap kunnen zien als een soort van vision board, maar een belangrijke nuancering is dat je in een mindmap de situatie visualiseert zoals ze nu is.

In je vision board visualiseer je wat je wil voor je toekomst en wat jou drijft/inspireert.

Wat wil je realiseren in je werk? Wat motiveert je? Wat zijn je drijfveren? Wat zijn jouw unieke talenten en waarden? Gebruik een vision board om jezelf, je dromen en je professionele doelen op een visuele manier voor te stellen.

Je kan hier heel creatief mee aan de slag gaan, maar je kan het gerust ook sober houden. Zo kan je bijvoorbeeld een mooi stuk karton ergens op een plek in je huis hangen en daarop afbeeldingen, quotes, tekeningen plakken die als symbool/inspiratie dienen voor jouw doel. Je kan je vision board echter ook online opstellen (bijvoorbeeld via https://www.canva.com/) of op een PowerPoint.

Hieronder zien jullie een aantal voorbeelden van een vision board.

Dit eerste voorbeeld werd opgesteld tijdens een collectieve (klassikale) workshop. De beelden ontbreken, maar dit hebben de cursisten vervangen door een paar tekeningen te maken. Deelnemers hebben ook voor elkaar mogelijke feedback omtrent interessante links, jobs en tips op post-its genoteerd en die op elkaars vision board gekleefd. Het hoeft dus niet altijd enorm creatief te zijn!

Hieronder zie je dan weer een aantal voorbeelden van “creatievere” vision boards die wel met afbeeldingen, kernwoorden en quotes zijn opgesteld.

Bij het maken van je eigen vision board is het vooral belangrijk om te ontspannen, je perfectionisme los te laten en het vooral een expressie te laten zijn van jezelf en je professionele doelen. De kunst is om er allemaal niet te veel over na te denken en heel instinctief je visie te laten ontstaan.

Opdracht: eerste aanzet tot een vision board.

Wat is het doel van deze oefening? We zijn als mens heel visueel ingesteld en een vision board helpt ons om te herinneren wat we willen, en dit is motiverend. Het helpt ons ook om onze doelen nog concreter te maken. Bovendien kan het helpen in ons proces van “personal branding” omdat het onze creativiteit stimuleert.

In de workshop van vandaag heb je waarschijnlijk niet voldoende tijd om een heel uitgebreide, creatieve vision board te maken. Daarom willen we je vooral uitnodigen om hier een eerste aanzet te maken. Zoals het voorbeeld hieronder illustreert, kan je heel eenvoudig voorwerpen samenleggen die iets vertellen over je passies, interesses,… en daarvan een foto nemen. Je kiest zelf hoe je het aanpakt, maar houd het kort en beschouw het als een aanzet en nog niet het eindproduct! Na de workshop kan je (net als met je mindmap, arbeidsmarktanalyse) altijd nog verderwerken aan je vision board.

Omdat dit een oefening is waarbij we jullie de kans willen geven om er heel creatief mee aan de slag te gaan, zullen we deze niet vandaag in de opleiding doen.

Les Content
0% Complete 0/1 Steps