DTNL_Veiligheid en voordelen van de Cloud

Veiligheid

In plaats van de gegevens van elke gebruiker op te slaan op afzonderlijke machines of een groepen machines, worden alle gegevens (ook die van onszelf) over tal van computers over verschillende locaties verspreid.

Vervolgens worden de gegevens opgedeeld in blokken en gekopieerd naar meerdere systemen, zodat een single point of failure vermeden wordt.

Als extra veiligheidsmaatregel worden aan deze gegevensblokken willekeurige namen gegeven, zodat ze niet zomaar door mensen gelezen kunnen worden.

Terwijl u werkt, maken servers automatisch back-ups van uw gegevens. Als er dus een ongelukje gebeurt, bijvoorbeeld uw computer crasht of wordt gestolen, dan kan je binnen enkele seconden verder werken waar je gebleven was.

Tot slot wordt de locatie en status van elke harde schijf in een datacenter nauwlettend in de gaten gehouden. Aan het einde van hun levensduur worden de harde schijven vernietigd volgens een grondig proces in meerdere stappen om toegang tot de gegevens te voorkomen.

This image has an empty alt attribute; its file name is image-205.png
  • Datacentra op moeilijk toegankelijke, afgelegen plaatsen.
    vb project Natick van Microsoft om een zelfvoorzienend datacentrum naar de zeebodem te sturen (bijkomend voordeel: automatische koeling).
  • Extreem beveiligde toegang.
  • Sas met eye- en voicescan.

Voordelen

  • Bestand beschikbaar vanaf elk apparaat, eender waar ter wereld: werken kan van thuis uit gebeuren.
  • Minder opslagcapaciteit  & denkkracht nodig voor de pc
    Muziek / films worden niet meer gedownload, maar worden services in plaats van producten.
    Apps draaien in de CLOUD
  • Automatische back-up

Niet iedereen is echter enthousiast over de nieuwe diensten.
Een van de meest opvallende critici is Steve Wozniak, de man die samen met Steve Jobs het bedrijf Apple oprichtte.

In een recente discussie na afloop van een toneelvoorstelling in Washington vertelde Steve dat hij cloudopslag als een groot risico ziet: “in de cloud ben je nergens meer eigenaar van. Je hebt je data al weggegeven door de voorwaarden van de clouddiensten te accepteren.”
Volgens hem ontstaan er grote risico’s: “binnen vijf jaar zullen we een aantal ontzettend grote problemen zien.
Steve Wozniak zal dus zelf zijn data blijven beheren.

Juridisch gezien maakt Steve Wozniak een goed punt.
Alle clouddiensten hebben uitgebreide voorwaarden. Deze zijn geschreven door juristen van de clouddienst en de meeste gebruikers zullen deze niet compleet gelezen hebben (zeker niet de vaak maandelijkse wijzigingen: wie alle wijzigingen in de voorwaarden van Apple wil begrijpen komt niet meer aan werken toe).

Gebruikers weten dus niet waar ze juridisch aan toe zijn tot er iets aan de hand is. En zelfs al ben je juridisch eigenaar van je data, daar heb je weinig aan als je niet bij je data komt.

Er is een interessante vergelijking te maken met het portretrecht op foto’s: Als een fotograaf foto’s heeft gemaakt, dan heb jij als geportretteerde bepaalde rechten zoals het mogen verspreiden van de foto. De fotograaf hoeft echter niet mee te werken door negatieven of digitale bestanden te geven. In de praktijk kun je weinig met dit recht en zal je de fotograaf toch moeten betalen voor extra afdrukken. Hetzelfde kan gebeuren met cloudopslag.