De verschillende loopbaanankers

In de vorige les heb je ontdekt dat een loopbaananker een belangrijk element is van je zelfbeeld dat je niet meteen wil opgeven, ook niet wanneer je voor een moeilijke keuze staat. Dat deze ankers belangrijke waarden voor jou blootleggen en dat waar je energie van krijgt.

In essentie bieden de ankers je dus inzicht in de wijze waarop bij jou je capaciteiten, waarden en motieven met elkaar samenhangen. Mensen worden vaardiger op gebieden die ze belangrijk vinden. Waarderen de dingen waar ze goed in zijn en worden daar ook beter in omdat ze daar meer tijd energie aan besteden. Wanneer je weet hoe dit bij jezelf ligt kun je met deze kennis een meer rationele loopbaan keuze maken. Een echte ondernemer kan bijvoorbeeld om allerlei redenen toch in dienst blijven maar zijn hart blijft sneller kloppen bij de gedachte aan een eigen zaak.

Tijd om kennis te maken met:

De 8 loopbaanankers volgens E. Schein:

Krijg je op basis van bovenstaande al een beeld van je anker?

Met behulp van de volgende vragen gaan we jouw loopbaanankers in kaart brengen

Vul de vragenlijst in op deze website. Je hebt geen account nodig, klik dus op login zonder gebruikersnaam of wachtwoord in te vullen, en scroll dan naar de Loopbaananker Vragenlijst – naar de test.

Wat zijn jouw 3 voornaamste loopbaanankers? noteer deze in je trainingsbundel.