Hoe gebruik je je netwerk bij het zoeken van werk?

Meer dan de helft van de vacatures wordt niet gepubliceerd en blijft verborgen. Het publiceren van vacatures kost tijd en moeite voor de werkgever. Het is voor de werkgever vaak gemakkelijker om intern (binnen het bedrijf) iemand te zoeken, of binnen zijn netwerk of het netwerk van zijn medewerkers.

Het is dus heel belangrijk dat je aan de mensen die je kent (jouw netwerk) laat weten dat je (ander) werk zoekt. Dit kan jouw kansen op werk verdubbelen!

Jouw netwerk kan:

  • bedrijven kennen die personeel zoeken.
  • jou tips geven hoe je nog meer vacatures kunt vinden.
  • jou helpen nog een beter beeld/idee te krijgen van welk werk je echt graag wilt doen.

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten welke mensen nu tot jouw netwerk horen. Hier denken we in een aantal stappen over na.

Stap 1: Voorbereiding

Je kan pas beginnen te netwerken:

  • als je er geen probleem mee hebt om te vertellen dat je werkzoekend bent. (Werkzoekend zijn is niet negatief. Heel veel mensen zijn in hun loopbaan een bepaalde periode werkzoekend).
  • als je kan zeggen welk werk je graag wilt doen en onder welke arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld: administratief bediende in Turnhout, voltijds werk, bereid tot weekendwerk, …
  • als je een cv hebt.

Stap 2: Breng je netwerk in kaart (= Opdracht 5 in trainingsbundel)

Noteer op een wit papier in cirkels de namen van mensen die je kent en welke jobs zij hebben (of dat ze werkzoekend zijn). Je kan het schema hierboven gebruiken.

__________ jouw eigen naam

(binnenste cirkel)

__________ de mensen die je zeer goed kent

(tweede cirkel) bijvoorbeeld familie, vrienden

__________ de mensen die je goed kent

(derde cirkel) bijvoorbeeld uit een vereniging, fitnessclub

__________ mensen die je kent of kende maar waarmee je contact hebt verloren

(vierde cirkel) bijvoorbeeld ex-collega’s, vroegere werkgevers, verre familieleden

__________ mensen waar je via anderen mee in contact kunt komen

(vierde cirkel) bijvoorbeeld hr-recruiter binnen een bedrijf dat je aanspreekt, je docent boost je zoektocht naar werk bij Obelisk

Let op: Als je nog niet zo lang in België woont, is je netwerk waarschijnlijk kleiner. Het is niet gemakkelijk om te netwerken in het Nederlands, maar toch is het extra belangrijk om hierin te investeren. Je kan bijvoorbeeld eens informeren bij de gemeente welke initiatieven, vzw’s, … er zijn om mensen in contact te brengen met elkaar.

Stap 3: Contacteer mensen in jouw netwerk

  • Neem eerst contact op met de mensen die je heel goed kent (tweede cirkel). Laat hen weten dat je werk zoekt. Zij kunnen je extra helpen bij het solliciteren, bijvoorbeeld door je cv of sollicitatiebrief na te lezen, door je te helpen jouw sterke (en ook zwakke) punten te formuleren als voorbereiding op sollicitatiegesprekken.
  • Spreek dan de mensen uit de derde en de vierde cirkel aan.

Tips:

  • Hou het informeel!: vraag niet om een job maar laat gewoon weten dat je werk zoekt en zeg ook welk werk je concreet zoekt.
  • Vraag of ze mensen kennen waarmee je kan spreken over werk. Vraag of jij zelf deze mensen kan contacteren.
  • Let er wel op dat je jouw netwerk in twee richtingen gebruikt (reciproque): de mensen uit jouw netwerk kunnen jou ook nodig hebben. Zorg ervoor dat jij er bent als ze je nodig hebben.

Het vraagt moed om je netwerk te contacteren. Het stappenplan lijkt eenvoudig in theorie, maar in de praktijk is het niet altijd zo simpel. Gelukkig is netwerken een skill die je kan leren door te oefenen.

Tip: Je kan je elevator pitch gebruiken om jezelf voor te stellen aan je netwerk.

Opdracht 6: nieuwe connecties maken

  • Binnen je bestaand netwerk – Denk na over een persoon waarmee je contact wil zoeken.
    • Schrijf op wat je tegen deze persoon wil zeggen. 
    • Via welke weg ga je met deze persoon contact opnemen?
  • Uitbreiden van je bestaand netwerk – Hou je van een meer spontane aanpak? Denk eens na via welke sociale activiteiten je mensen zou kunnen ontmoeten (bv. een online netwerkevent, een buurtwerking)
    • Hoe zou je een gesprek kunnen starten met iemand die je niet of minder goed kent? Welke vragen zou je kunnen stellen?
      • Waar werk je? Wat doe je? Waarom doe je graag wat je nu doet?
      • Andere vragen (vul aan)
        ………………………………………………………………………………………………………………………..
    • TIP: Toon echt interesse in de andere persoon, luister aandachtig en stel vragen. Pas vervolgens jouw verhaal aan, aan wat de andere persoon vertelt. Als je heel aandachtig luistert, merk je misschien dat je iets voor hem of haar kan doen. En als jij iemand anders helpt, zal hij/zij jou later misschien ook ergens mee kan helpen. Op deze manier bouw je aan een relatie.

In deze video krijg je van “Expert Academy” enkele tips hoe je succesvol kan netwerken met mensen die je niet goed kent:

Om je netwerk groter te maken, moet je tonen wat je te bieden hebt. Waarom is dat zo belangrijk? Deze video van “Expert Academy” geeft het antwoord.

Optioneel.
Wil je graag nog meer leren over succesvol netwerken? Bekijk dan deze Webinar van Expert Academy (duurtijd: 30 min.).